Proces proizvodnje piva

Proces proizvodnje piva


Korak 1:

Za proizvodnju vrhunskog piva, potrebne su namirnice iznimne kvalitete. Sam proces proizvodnje piva započinje namakanjem, grijanjem, sušenjem i gnječenjem ječma pri čemu nastaje ječmeni slad. Slijedi proces ukomljavanja tj. namakanja mljevenog slada u vodi, prilikom kojeg se podiže temperatura što dovodi do oslobađanja enzima sladovine koji pretvaraju škrob u šećer. Alternativno, dio smjese se kuha, što dovodi do fizičke želatinizacije škroba radi bolje degradacije. Potom se s jodnim uzorkom određuje je li otopljeni škrob potpuno ušećeren.

  
  
Korak 2:

Smjesa se prenosi u posudu za filtraciju. Istrošeno zrno odvaja se od sladovine (naziv tekućeg, fermentirajućeg dijela smjese). Preostali slad se s vrućom vodom pročišćava iz istrošenog zrna, a zatim kuha u kipućem kotlu s hmeljem.

 
  
  
Korak 3:

Sljedeći postupak naziva se izbacivanje. Ovdje se smjesa ispumpava iz vrtloga ili kroz filter kako bi se odvojili koagulirani proteini i ostale suspendirane čvrste tvari iz sladovine.
Korak 4:
  
U ovoj fazi tekući slad se hladi na optimalnoj temperaturi za fermentaciju, te se dodaje u odgovarajuću kulturu kvasca, zavisno o vrsti piva. Kvasci visoke fermentacije fermentiraju između 20 i 24 °C, a kvasci niske fermentacije između 10 i 12 °C. Kada počne alkoholna fermentacija, kvasac pretvara šećere u etanol i ugljični dioksid. Ovaj plin ostaje dijelom vezan uz gotovo pivo, pod pritiskom kao ugljična kiselina.

Korak 5:

Nakon primarne fermentacije koja traje oko tjedan dana, zeleno pivo mora proći i sekundarnu fermentaciju (ili sazrijevanje) te se zatim pušta da odstoji dodatnih četiri do šest tjedana.
Korak 6:

Sazrijelo pivo ponovo se filtrira i napokon puni u boce, bačve ili limenke.
 


                                


   
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se