Povijest Kaltenberga


                      

Tradicija pivarstva u Bavarskoj seže daleko u prošlost. Veza između vladajuće obitelji Bavarske i piva započela je još davne 1260.g., kada je prvi put zabilježeno vlasništvo pivovare, obitelji Wittelsbach. Bilo je to kada je vojvoda Ludwig Der Strenge preselio svoj stan u München i otvorio pivovaru u vlastitoj kući. Od tada je pivo postalo iznimno važan element bavarskog života, kako društvenog tako i političkog.  
 
 
 

1255.  Ludvig II Strogi seli svoju rezidenciju u Munchen.

1260.  gradi prvu pivovaru što je dalo temelje kasnijem Hofbranhausu.

 

Iako je do tada pravo na proizvodnju piva pripadalo bavarskim vladarima što je značilo da su svi ostali proizvođači piva morali plemićima plaćati danak, 1286. Ludwig II daje dozvolu bolnici Svetog Duha u Munchenu da za potrebe okrepe bolesnih i siromašnih odvoji određenu količinu pšenice i ječma te proizvede pivo bez plaćanja poreza vladaru. Isti privilegij primilo je oko 1300 samostana Donje Bavarske. 
1516. Bavarian Purity Law - Ocem Bavarskog zakona o čistoći pive koji je na snazi i danas, smatra se Wilhelm IV.
Rođen 13 studenog 1493, u malom rezidencijalnom gradu Munchenu, kao četvrto dijete i prvi muški potomak. Smrću svojeg oca Albrechta, postaje vladarem u dobi od 15 godina. Vlada u početku pod nadzorom svojeg ujaka, a kasnije uz svojeg mlađeg brata Ludwiga. Prozvani su''časnim zaštitnicima farmera i čuvarima mira i zakona''.
 
 Iako rođen u turbulentnom vremenu koje je zahtjevalo donošenje ključnih odluka za cijelu Bavarsku, osigurao je obitelji Wittelsbach trajni utjecaj i moć u Europi s punom podrškom katoličke crkve.
 
Povijesni dokument koji je danas svjetski poznat pod nazivom ''Zakon o čistoći'' tj.''Reinheitsgebot'', donesen je 23. aprila 1516, na dan SV.Georga.
Iako su se propisi o čistoći pive provodili u pojedinim gradovima Bavarske, ovo je prvi zakon koji je vrijedio za područje Gornje i Donje Bavarske. Njime je određena cijena piva, sirovine koje se smiju koristiti za proizvodnu piva te je posebnim dekretom zabranjeno otvaranje novih pivovare i taverni bez ovog zakona.
Pivo se proizvodilo i danas se proizvodi isključivo od ova 4 sastojka: ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca.1577.g. - Maximilian utemeljio je monopol nad pšeničnim pivom.

 

Kako bi se regulirala i uravnotežila upotreba pšenice za kruh i pivo, 1577. godine Maximilian je uspostavio monopol nad pšeničnim pivom. Više od 200 godina pšenično pivo se proizvodilo u više od 40 pivovara pod središnjim sustavom nabave i upravljanja kvalitetom.

1810.g. - Vjenčanje Ludwiga I i Therese od Saxe-Hildburghausen

 

Taj datum bio je polazna točka za najveći svjetski festival piva - München Oktoberfest.
Kasnije kao kralj, Ludwig I izdao je zakon koji se odnosi na javnu upotrebu Biergartena, dopuštajući svima da kupuju pivo u vrtu pivovare i da donose vlastitu hranu za obiteljske piknike.

1868.g. -  König Ludwig II otvaranje akademije pivara.

König Ludwig II osnovao je svjetsku renomiranu Akademiju pivara na Sveučilištu Weihenstephan. Postizanje bolje kvalitete piva, ušteda energije i održivost, postala je ikona istraživanja i proučavanja piva.

Danas- Prinz Luitpold von Bayern nastavlja tradiciju proizvodnje piva.


Prinz Luitpold von Bayern prenosi jedinstvenu tradiciju pivara, ne samo u dvorcu Kaltenberg, nego i na međunarodnoj razini. Blisko surađujući s Kaltenbergovim međunarodnim partnerima, uspostavio je stroge standarde za pripremu piva i doveo užitak bavarskog piva u mnoge zemlje.
O KaltenberguKaltenberg brand je u vlasništvu tvrtke König Ludwig International koja ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji piva, kreiranju znanja i licenciranju brandova. Tvrtkom upravlja HRH Princ Luitpold od Bavarske, član Bavarske kraljevske obitelji Wittelsbach.
Dvorac Kaltenberg sagrađen je 1290.g. izravnim predakom sadašnjeg vlasnika Princa Luitpolda od Bavarske. Kaltenberg leži u srcu Bavarske, 40 km zapadno od Münchena, a jedna je od rijetkih kraljevskih rezidencija, ako ne i jedina, koja ima funkcionalnu pivovaru smještenu unutar svojih zidova. Danas, dvorac nije samo mjesto gdje boravi kraljevska obitelj već postoje i tradicionalni bavarski restorani i pivski vrt. Pivski vrt je specifičan po tome što gosti moraju kupiti samo pivo ili bezalkoholno piće, a dopušteno im je unijeti vlastitu hranu. 

Kaltenberg dvoracKaltenberg viteški turnirOd 1980.g. dvorac Kaltenberg je dom najvećeg srednjovjekovnog viteškog turnira na svijetu - Ritterturnier, a okuplja preko 100.000 posjetitelja. Za jačanje doživljaja, gostima je tijekom posjeta turniru na raspolaganju velika srednjovjekovna tržnica s širokim izborom glumaca i umjetnika koji vas uvlače u srednjovjekovnu atmosferu. Stari zanati, kulinarske delicije, žongleri, glazba i ples uranja vas u život kakav je bio prije mnogo stoljeća. Vrhunski spektakl događa se kada Gospodar tame ulazi u arenu kako bi se borio protiv najboljih vitezova u nevjerojatnim riskantnim izvedbama. Ovo je jednostavno mjesto gdje možete uživati sa svim svojim osjetilima praćeno čašom dobrog Kaltenberg piva.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se