Proces proizvodnje piva

Proces proizvodnje piva


Korak 1:

Nakon što je zrno (obično ječam) prerađeno u sladu, treba ga mljeti. Sam proces proizvodnje piva započinje gnječenjem. Voda se zagrijava na oko 45-60 ° C i zatim se dodaje mljeveni slad. Dobivena smjesa se zagrijava uz stalno miješanje na oko 75-78 ° C, ovisno o postupku . U raznim ciljanim temperaturama enzimi pretvaraju škrob u fermentirajući ječmeni slad. Alternativno, dio smjese se kuha, što dovodi do fizičke želatinizacije škroba radi bolje degradacije. Potom se s jodnim uzorkom određuje je li otopljeni škrob potpuno ušećeren.

  
  
Korak 2:

Smjesa se prenosi u posudu za filtraciju. Istrošeno zrno odvaja se od sladovine (naziv tekućeg, fermentirajućeg dijela smjese). Preostali slad se s vrućom vodom pročišćava iz istrošenog zrna, a zatim kuha u kipućem kotlu s hmeljem.

 
  
  
Korak 3:

Sljedeći postupak naziva se izbacivanje. Ovdje se smjesa ispumpava iz vrtloga ili kroz filter kako bi se odvojili koagulirani proteini i ostale suspendirane čvrste tvari iz sladovine.




Korak 4:
  
U ovoj fazi tekući slad se hladi u hladnjaku na optimalnoj temperaturi za fermentaciju, te se dodaje u odgovarajuću kulturu kvasca, zavisno o vrsti piva. Kvasci visoke fermentacije fermentiraju između 20 i 24 °C, a kvasci niske fermentacije između 10 i 12 °C. Kada počne alkoholna fermentacija, kvasac pretvara šećere u etanol i ugljični dioksid. Ovaj plin ostaje dijelom vezan uz gotovo pivo, pod pritiskom kao ugljična kiselina.





Korak 5:

Nakon primarne fermentacije koja traje oko tjedan dana, zeleno pivo mora proći i sekundarnu fermentaciju (ili sazrijevanje) te se zatim pušta da odstoji dodatnih četiri do šest tjedana.




Korak 6:

Sazrijelo pivo ponovo se filtrira i napokon puni u boce, bačve ili limenke.
 


                                


   




Kaltenberg Adria koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se